vitamine b6

Vitamine B6 - Pyridoxine

28 november 2022

Vitamine B6 - pyridoxine

Is een essentiële vitamine die voorkomt in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Het speelt een belangrijke rol bij veel lichaamsfuncties, waaronder de stofwisseling en de productie van hormonen en energie. Vitamine B6 is nodig voor een goede werking van het immuunsysteem, hart en bloedvaten, en een gezonde huid, haar, nagels en botten.


Behoefte

Wanneer je vitamine B6 moet innemen hangt af van de reden waarom je het neemt - als het voor algemeen gezondheidsonderhoud is, dan raden de meeste deskundigen aan om 2-3 mg per dag te halen uit voedingsbronnen zoals kip, vis, aardappelen, noten en peulvruchten. Als je diëtist het heeft voorgeschreven voor een specifieke aandoening of tekort, dan zal hij adviseren hoeveel je moet nemen en wanneer.


Wat doet vitamine B6


Er er zijn verschillende redenen waarom je Vitamine B6 zou kunnen nemen. Het kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede, de gezondheid van het hart verbeteren, helpen bij gewichtsverlies, het cognitief functioneren verbeteren en de symptomen van het premenstrueel syndroom verminderen.


De bovengrens van vitamine B6


Het is belangrijk om met je diëtist of apotheker te bespreken hoeveel Vitamine B6 je moet nemen en wanneer - te veel kan schadelijk zijn en onaangename bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, gevoelloosheid en huiduitslag. De door het Institute of Medicine vastgestelde bovengrens is 100 mg per dag voor volwassenen ouder dan 19 jaar.


Vitamine B6 bronnen 


Vitamine B6 komt voor in een groot aantal voedingsmiddelen, waaronder varkensvlees, tonijn, zalm, aardappelen, bananen, noten en peulvruchten. 


Er wordt ook gezegd dat het de symptomen van het premenstrueel syndroom helpt verminderen, hoewel het bewijs ter ondersteuning van deze claim beperkt is en verder onderzoek nodig is.


B6 en afvallen


Vitamine B6 is onderzocht op zijn vermogen om te helpen bij gewichtsverlies, maar klinische studies hebben geen significante effecten gevonden op lichaamsgewicht of vetmassa.


Bronnenlijst

  • https://www.verywellfit.com/vitamin-b6-for-weight-loss-does-it-work-2911191.
Reactie plaatsen