Foliumzuur B11 word ook wel B9 genoemd buiten Nederland

Vitamine B11/B9 - Foliumzuur

28 november 2022

Vitamine B11/B9 - Foliumzuur

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een in water oplosbare vitamine die het lichaam helpt rode bloedcellen te vormen en genetisch materiaal te produceren. Het helpt zwangere vrouwen ernstige geboorteafwijkingen bij hun baby's te voorkomen. In Frankrijk, Engeland en Duitsland word foliumzuur geen B11 maar B9 gemoend.


Behoefte


De meeste mensen moeten elke dag 400 microgram (mcg) foliumzuur innemen, maar zwangere vrouwen moeten rond de 800 mcg per dag innemen voor een optimale gezondheid van de foetus. Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met foliumzuur, waaronder ontbijtgranen en brood - dus als je deze voedingsmiddelen regelmatig eet, krijg je misschien al voldoende foliumzuur binnen via je voeding. 


Een dagelijks supplement is echter aan te bevelen, omdat het ervoor zorgt dat je de juiste hoeveelheid foliumzuur binnenkrijgt, en voorkomt elke mogelijkheid van een tekort. 


De hoeveelheid foliumzuur die je per dag nodig hebt hangt af van je leeftijd, geslacht, levensstijl en gezondheidstoestand. In het algemeen hebben volwassenen van 19-50 jaar 400 mcg/dag nodig, terwijl zwangere vrouwen en mensen met een verhoogd risico op bepaalde ziekten tot 800 mcg/dag nodig hebben. De behoefte van iedereen verschilt echter, dus het is het beste om met een arts of diëtist te praten voordat je aan een suppletieroutine begint.


De bovengrens van B11


De bovengrens voor foliumzuur is 1000 mcg, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt. Er is gesuggereerd dat volwassenen die meer dan 1 mg foliumzuur per dag innemen risico lopen op bijwerkingen als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en verlies van eetlust 


Men denkt ook dat een teveel aan foliumzuur tekenen van Vitamine B12 - Cobalamine tekort kan maskeren. Foliumzuursuppletie kan ook de effectiviteit van sommige medicijnen verminderen, dus als je andere medicijnen gebruikt kun je het beste met je arts of diëtist overleggen voordat je extra foliumzuur inneemt.


Een veilige bovengrens is (zoals hierboven aangegeven) vastgesteld op 1000 mcg/dag voor volwassenen en 800 mcg/dag voor zwangere vrouwen.


B11 en afvallen


Hoewel er suggesties zijn dat het innemen van foliumzuur kan helpen bij gewichtsverlies, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt en te veel innemen kan gevaarlijk zijn.


Foliumzuur en zwangerschap


Foliumzuur (B11) speelt een sleutelrol in de menselijke gezondheid en ontwikkeling en het wordt aanbevolen dat iedereen voldoende binnenkrijgt via zijn voeding of via suppletie. Zwangere vrouwen en vrouwen met een verhoogd risico op bepaalde ziekten moeten een foliumzuursupplement nemen om er zeker van te zijn dat ze de aanbevolen dagelijkse dosis binnenkrijgen. Vrouwen die proberen zwanger te worden moeten drie maanden voor de conceptie beginnen met foliumzuur, omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus.


Bronnen van foliumzuur


Foliumzuur is een B-vitamine die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, waaronder donkere bladgroenten, citrusvruchten, bonen, linzen en verrijkte granen zoals brood en pasta. Aan sommige yoghurts en ontbijtgranen is ook foliumzuur toegevoegd om het gemakkelijker te maken de aanbevolen hoeveelheden binnen te krijgen. 


Conclusie


Foliumzuur is een essentiële vitamine voor zwangere vrouwen en degenen die het risico lopen bepaalde soorten ziekten te ontwikkelen. Het is echter belangrijk om de juiste hoeveelheid in te nemen, want te veel innemen kan leiden tot onaangename bijwerkingen of de effectiviteit van andere medicijnen verminderen. 


Bronnenlijst 

  • https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/vitamin-b11-folic-acid/
Reactie plaatsen