Vitamine B5 Pantotheenzuur

Vitamine B5 - Pantotheenzuur

01 maart 2024

Vitamine B5

Ook bekend als Pantotheenzuur, is een essentiële vitamine die betrokken is bij allerlei biochemische reacties. Het zit in veel voedingsmiddelen, waaronder lever, eieren, broccoli, volkoren granen en brood, melk, yoghurt en kaas. Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie en helpt het lichaam bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Behoefte

Als het gaat om het innemen van vitamine B5 supplementen, moeten de meeste mensen tussen de 5-7mg per dag nemen voor optimale gezondheidsvoordelen. Zwangere vrouwen kunnen echter hogere doses tot 10 mg per dag nodig hebben. Het wordt afgeraden om zonder aanbeveling van een diëtist meer dan 20 mg per dag in te nemen vanwege mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree.

B5 en afvallen

Over de effectiviteit van vitamine B5 bij afvallen zijn de onderzoekers niet uit. Volgens sommige studies is aangetoond dat vitamine B5 het energieniveau verhoogt bij mensen die een caloriearm dieet volgen, wat mogelijk leidt tot meer succes bij het afvallen. Veel deskundigen waarschuwen echter dat verder onderzoek nodig is voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken over het vermogen ervan om mensen te helpen afvallen.

De bovengrens van vitamine B5

De bovengrens van de inname van vitamine B5 uit voeding en supplementen samen mag niet hoger zijn dan 10 mg per dag. De bovengrens voor zwangere vrouwen mag niet hoger zijn dan 20 mg per dag zonder aanbeveling van een diëtist, omdat hogere doses nadelige gevolgen kunnen hebben voor moeder en kind.

Vitamine B5 bronnen 

Vitamine B5 komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder orgaanvlees (met name lever), eieren, avocado's, bloemkool, peulvruchten (bonen en linzen), paddenstoelen, zoete aardappelen, zalm, tonijn en yoghurt. Vitamine B5 is ook verkrijgbaar als supplement in capsule- of poedervorm. De meeste mensen hoeven geen extra vitamine B5 in te nemen via supplementen als ze een evenwichtige voeding eten met voldoende natuurlijke bronnen.

De beste tijd om vitamine B5 in te nemen is bij de maaltijd voor een maximale opname in het lichaam. Zoals met alle supplementen of medicijnen is het belangrijk om je plannen met je diëtist te bespreken voordat je vitaminen of supplementen neemt.

Vitamine B5 wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in de aanbevolen hoeveelheden uit voedsel wordt ingenomen.

Bronnenlijst 

  • https://www.WebMD.com
Reactie plaatsen