Natrium
Natrium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij vele cruciale lichaamsfuncties. Het speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de vochtbalans, het reguleren van de bloeddruk, en het ondersteunen van de werking van zenuwen en spieren. Natrium is een elektrolyt, wat betekent dat het helpt bij het geleiden van elektrische signalen in het lichaam.
Behoefte
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor natrium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en specifieke gezondheidsomstandigheden. Voor volwassenen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium tussen de 1500 mg en 2300 mg per dag. Het is belangrijk om op te merken dat sommige mensen, zoals ouderen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, mogelijk een lagere inname van natrium nodig hebben.
Tekort
Een tekort aan natrium is vrij zeldzaam, omdat het mineraal aanwezig is in veel voedingsmiddelen en in ons lichaam wordt gereguleerd. Tekorten kunnen echter voorkomen bij overmatig zweten, langdurige diarree, braken of onvoldoende inname van natriumhoudende voedingsmiddelen. Symptomen van een natriumtekort kunnen onder meer spierkrampen, zwakte, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid zijn.
Teveel
Een teveel aan natrium kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierproblemen. Het is belangrijk om te letten op de hoeveelheid natrium die je binnenkrijgt, vooral in bewerkte voedingsmiddelen, waar vaak veel zout aan is toegevoegd. Probeer zoveel mogelijk verse, onbewerkte voedingsmiddelen te eten en voeg niet te veel zout toe aan je maaltijden.
Natriumbronnen
Natrium komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, maar het wordt ook vaak toegevoegd aan bewerkte producten in de vorm van keukenzout (natriumchloride). Enkele natuurlijke bronnen van natrium zijn onder meer:
- Tafelzout en zeezout
- Zeewier
- Vlees en vis
- Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt
- Groenten zoals selderij, bieten en spinazie
Het is belangrijk om de etiketten op verpakte voedingsmiddelen te lezen om te weten hoeveel natrium ze bevatten en om te kiezen voor producten met een lager natriumgehalte.
Bronnenlijst
- Voedingscentrum. (z.d.). Natrium. Geraadpleegd op 1 april 2023, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/natrium.aspx
- Gezondheidsraad. (2021). Richtlijnen goede voeding 2021. Geraadpleegd op 1 april 2023, van https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/11/16/richtlijnen-goede-voeding-2021