Jodium

10 mei 2023

Jodium is een essentieel spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn betrokken bij de groei, ontwikkeling van de hersenen en het reguleren van de stofwisseling.

Behoefte

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium verschilt per leeftijd en geslacht:

  • Volwassen mannen en vrouwen: 150 µg per dag
  • Zwangere vrouwen: 220 µg per dag
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 290 µg per dag

Tekort

Een tekort aan jodium kan leiden tot een vergrote schildklier (struma), verminderde schildklierfunctie (hypothyreoïdie) en in ernstige gevallen tot mentale en fysieke groeistoornissen bij kinderen (cretinisme).

Bronnen van jodium

Jodium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. De belangrijkste bronnen zijn:

  • Zeevis (kabeljauw, haring, zalm)
  • Schaal- en schelpdieren (garnalen, mosselen)
  • Zeewier (kelp, nori)
  • Gejodeerd keukenzout (bevat toegevoegd jodium)
  • Zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas)
  • Eieren
  • Brood (gebakken met gejodeerd bakkerszout)

Bronnenlijst

  • Voedingscentrum. (z.d.). Jodium. Geraadpleegd op https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx
  • Gezondheidsraad. (2018). Voedingsnormen voor jodium. Geraadpleegd op https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2018/10/30/voedingsnormen-voor-jodium
Reactie plaatsen