Eten en tóch afvallen: alles over volumevoedsel
06 februari 2022 

Eten en tóch afvallen: alles over volumevoedsel

Misschien heb je er al weleens van gehoord: volumevoedsel. De naam spreekt boekdelen: voedsel met veel volume. Het nuttigen van volumevoedsel is een populaire manier om af te vallen. In dit artikel praten we je helemaal bij over dit onderwerp. Ben je geïnteresseerd in dit soort eten of ben je van plan het zelf te consumeren? Dan geeft deze blog antwoord op al je vragen. Hoewel we niet alles kunnen beschrijven, geven we samenvattend de belangrijkste informatie over volumevoedsel. Na het lezen weet je alles wat je moet weten over volume-eten!

Wat is volumevoedsel?

Voeding met veel volume en weinig calorieën. Dat is een korte definitie van volumevoedsel. Je kunt je er vast wel een voorstelling bij maken. Het is voeding dat je maag vult, maar tegelijkertijd weinig calorieën bevat.

Wie eet volumevoedsel?

In principe eet iedereen weleens volumevoedsel. Dat komt door het feit dat alledaagse producten soms ook vallen onder volumevoeding. Meestal wordt volumevoeding ingezet als hulpmiddel bij het afvallen. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet. Het verzadigde gevoel dat je na het eten van volumevoedsel kunt hebben, de welbekende ‘volle buik’, zorgt ervoor dat je geen honger meer hebt. Tegelijkertijd heb je weinig calorieën genuttigd. Dat heeft als gevolg dat je lichaamsgewicht niet veel toeneemt na het eten van volumevoeding. Dat maakt het een bijzonder aantrekkelijke manier om af te vallen. Je hebt geen honger en je eet geen calorierijk voedsel. Tijd om bekend volumevoedsel op een rijtje te zetten.

De meest bekende soorten volumevoedsel

De kans dat je regelmatig volumevoeding eet, is groot. Het zijn in veel gevallen namelijk hele gewone producten, die je overal in de supermarkt kunt vinden. Dat maakt het tevens ook een hele toegankelijke manier van afvallen. We sommen de meest bekende soorten volumevoeding hieronder voor je op.

1. Vezelrijk voedsel, zoals havermout

Voedsel dat veel vezels bevat, valt onder volumevoeding. De vezels stimuleren het verzadigde gevoel. Met andere woorden: van vezelrijke voeding heb je snel het idee dat je vol zit.

2. Groente

Bij groente is het hetzelfde verhaal. Ze bevatten veel vezels en daarom kunnen ze goed ingezet worden als volumevoeding. Heb je honger? Eet dan groente. Je voelt je snel vol en het heeft geen negatieve impact op je lichaamsgewicht. Overigens bevatten niet alle groentes evenveel vezels. De groentes met de meeste vezels zijn peulvruchten, artisjok, taro, pastinaak en shiitake.

 3. Fruit

Ook sommige soorten fruit valt onder volumevoeding. Dat komt omdat sommige soorten fruit niet veel calorieën bevat, maar wel veel mineralen en vitamines. En die zorgen op hun beurt voor een betere gezondheid. Alle soorten fruit zijn gezond, maar van sommige is daadwerkelijk bewezen dat ze effectief bijdragen aan de strijd tegen overgewicht. Zo draagt grapefruit bij aan een snellere spijsvertering en hebben passievruchten de eigenschap dat ze langdurig een verzadigd gevoel geven.

Top 10 fruit met laagst aantal calorieën:

  1. Citroen (8 kcal)
  2. Passievrucht (20 kcal)
  3. Abrikozen (20 kcal)
  4. Lychee (20 kcal)
  5. Aardbijen (25kcal)
  6. Mandarijn (25 kcal)
  7. Grapefruit (25 kcal)
  8. Bessen (25 kcal)
  9. Nectarine (30 kcal)
  10. Kiwi (30 kcal)

4. Vetarme zuivelproducten

Let wel: vetarm. Voeding met veel vet is geen aanrader als je probeert af te vallen. Dat spreekt voor zich. De magere varianten van zuivelproducten kunnen daarentegen wél goed dienstdoen als volumevoeding. Dat komt door de eiwitten. Zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Die zorgen voor een verzadigd gevoel. Gebruik magere zuivel dus gerust als maaltijd of snack! Witvis, tonijn, kip en kalkoen zijn ook vrij mager deze kun je ook prima eten!

De effecten van volume-eten

Het consumeren van volumevoeding heeft in de basis twee gevolgen: een verzadigd gevoel en weinig calorieën.

Verzadiging

De vezels en eiwitten zorgen ervoor dat de honger gestild wordt. Je voelt je verzadigd na het eten van volumevoedsel. Daarmee verdwijnt ook de wens om meer (ongezond) voedsel te nuttigen, aangezien je een vol gevoel hebt.

Weinig calorieën

Het tweede gevolg is dat je lichaam weinig calorieën binnenkrijgt. Dat komt omdat volumevoedsel weinig calorieën bevat. Calorieën geven energie. In principe heeft ieder mens dat nodig. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, gaat je lichaam reserves aanbreken en val je af. Het tegenovergestelde is ook waar: als je te veel calorieën nuttigt, word je dikker.

Is volumevoeding iets voor jou?

Na het lezen van dit artikel weet je meer over volumevoeding. Wellicht dat het ook iets voor jou is. Het ligt maar net aan je persoonlijke doelstellingen. Ben je van plan om af te vallen of minder (calorieën) te eten? Dan kan volume-eten een geschikte manier zijn om de doelen te behalen!

Snel en gemakkelijk zelf afvallen? Klik hier voor ons gratis E-book: Succesvol afvallen!

Reactie plaatsen