Lactase, Sucrase en Maltase

13 mei 2023

Sleutelenzymen in de Suikervertering

Lactase, sucrase en maltase zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij de vertering van disachariden (tweevoudige suikers) in onze voeding. Ze worden geproduceerd in de dunne darm en helpen bij de afbraak van disachariden in monosachariden (enkelvoudige suikers).

De Rol van Lactase, Sucrase en Maltase

Wanneer we voedingsmiddelen eten die disachariden bevatten, zoals melk (lactose), suikerriet (sucrose) of granen (maltose), komen lactase, sucrase en maltase in actie. Ze breken deze complexe suikers af in hun componenten enkelvoudige suikers: lactase breekt lactose af in glucose en galactose; sucrase breekt sucrose af in glucose en fructose; en maltase breekt maltose af in twee glucose-eenheden. Deze enkelvoudige suikers kunnen vervolgens door ons lichaam worden opgenomen en gebruikt voor energie.

Lactase, Sucrase, Maltase en Gezondheid

Een goede werking van deze enzymen is cruciaal voor onze spijsvertering en algehele gezondheid. Als de dunne darm onvoldoende van deze enzymen produceert, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals intolerantie voor bepaalde suikers. Bijvoorbeeld, een tekort aan lactase kan leiden tot lactose-intolerantie, wat resulteert in symptomen zoals buikpijn, diarree en gasvorming na het consumeren van zuivelproducten.

Conclusie

Lactase, sucrase en maltase zijn essentiële enzymen voor de vertering van disachariden in onze voeding. Ze worden geproduceerd in de dunne darm en helpen bij de afbraak van deze suikers in enkelvoudige suikers, waardoor ons lichaam de energie kan opnemen en gebruiken die het nodig heeft. Voor advies op maat neem contact op met ons. Klik hier

Bronnenlijst

  • National Institutes of Health. (2021). Lactose Intolerance. Geraadpleegd op [datum], van https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance


Reactie plaatsen