Amylase

13 mei 2023

Een Cruciaal Enzym voor de Spijsvertering van Koolhydraten

Amylase is een type enzym dat een essentiële rol speelt in de spijsvertering van koolhydraten. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de speekselklieren en de alvleesklier en helpt bij de afbraak van complexe koolhydraten, zoals zetmeel en glycogeen, in eenvoudigere suikers die ons lichaam kan gebruiken voor energie.

De Rol van Amylase

Wanneer we voedsel eten dat rijk is aan zetmeel, zoals brood of aardappelen, begint het amylase in ons speeksel al met het afbreken van deze complexe koolhydraten in de mond. Dit proces gaat verder in de dunne darm, waar het amylase dat door de alvleesklier is geproduceerd, verder helpt bij de afbraak tot maltose, een eenvoudiger suiker.

Amylase en Gezondheid

De juiste werking van amylase is van vitaal belang voor onze spijsvertering en algehele gezondheid. Een tekort aan of overmaat van dit enzym kan problemen veroorzaken. Zo kan een laag amylasegehalte wijzen op schade aan de alvleesklier, terwijl een hoog niveau kan wijzen op een ontsteking of infectie van de alvleesklier.

Conclusie

Amylase speelt een essentiële rol in onze spijsvertering, vooral bij de afbraak van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Dit enzym, geproduceerd in zowel de speekselklieren als de alvleesklier, zorgt ervoor dat we de energie kunnen halen uit de koolhydraten die we eten. Voor advies op maat neem contact op met ons. Klik hier

Bronnenlijst

  • National Institutes of Health. (2021). Amylase Blood Test. Geraadpleegd op [datum], van https://medlineplus.gov/lab-tests/amylase-blood-test/
Reactie plaatsen