Het paleodieet

Het paleodieet, ook wel bekend als het paleolithische dieet, het jager-verzamelaar dieet of het holbewoner dieet, is gebaseerd op het idee van het eten zoals onze voorouders in het stenen tijdperk (het paleolithicum) deden. Het idee achter het paleodieet is dat ons lichaam genetisch het beste aangepast is aan de voedingsmiddelen die destijds beschikbaar waren. Aanhangers van het paleodieet geloven dat het vermijden van moderne, bewerkte voedingsmiddelen en het terugkeren naar een meer 'natuurlijk' dieet de gezondheid zal verbeteren en het risico op chronische ziekten zal verminderen.

Principes van het paleodieet

 1. Eet voornamelijk onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen: Het paleodieet richt zich op het eten van voedingsmiddelen die beschikbaar waren voor onze voorouders in het paleolithicum, zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten, zaden en gezonde vetten.
 2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Het dieet raadt aan om moderne, bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers te vermijden, omdat men denkt dat deze een negatieve invloed hebben op de gezondheid.
 3. Beperk granen, peulvruchten en zuivel: Aangezien deze voedingsmiddelen pas tijdens de landbouwrevolutie geïntroduceerd werden, zijn ze over het algemeen niet toegestaan binnen het paleodieet.
 4. Kies voor grasgevoerd en biologisch vlees en wild: Het dieet promoot het eten van vlees van dieren die op een natuurlijke manier zijn gevoed en opgegroeid, zoals grasgevoerd rundvlees en wild.
 5. Eet veel groenten en fruit: Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van het paleodieet, aangezien ze rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels.

Voordelen van het paleodieet

 • Gewichtsverlies: Veel mensen verliezen gewicht op het paleodieet, omdat het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikers vaak leidt tot een verminderde calorie-inname.
 • Verbeterde bloedsuikerregulatie: Het dieet kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, omdat het laag is in geraffineerde koolhydraten en suikers.
 • Verminderde ontstekingen: Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en antioxidanten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Nadelen van het paleodieet

 • Mogelijk tekort aan bepaalde voedingsstoffen: Door het vermijden van granen, peulvruchten en zuivel kunnen sommige mensen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen, zoals calcium en vezels.
 • Duur: Het kopen van biologisch, grasgevoerd vlees en verse groenten en fruit kan duurder zijn dan het kopen van bewerkte voedingsmiddelen en goedkopere vleesproducten.
 • Moeilijk vol te houden op lange termijn: Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om het paleodieet op de lange termijn vol te houden, vooral omdat het veel voedingsmiddelen uitsluit die vaak worden geconsumeerd in een modern dieet.
 • Beperkte wetenschappelijke onderbouwing: Hoewel sommige studies suggereren dat het paleodieet voordelen kan hebben voor gewichtsverlies en het verminderen van ontstekingen, is er nog steeds beperkt wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van het dieet op lange termijn te ondersteunen.

Conclusie

Het paleodieet is gebaseerd op het idee van het eten zoals onze voorouders in het stenen tijdperk en richt zich op het consumeren van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Hoewel er enkele potentiële voordelen zijn, zoals gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikerregulatie, zijn er ook enkele nadelen en beperkingen aan het dieet. 

Reactie plaatsen