10.000 stappen per dag: waarom zou je?
Tim
20 januari 2022 

10.000 stappen per dag: waarom zou je?

10.000 stappen per dag: waarom zou je?

10.000 stappen. Het is goed mogelijk dat je al weleens van dit getal hebt gehoord. Veel mensen gebruiken het als minimum om hun gezondheid te verbeteren. Anderen zetten de stappen om hun gezondheid juist op peil te houden. Maar hoe zit dat precies? Wat is het belang van zoveel stappen per dag? We leggen het in dit artikel aan je uit. Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen en hoe het ook jou lukt? Lees dan snel verder!

Hoeveel is 10.000?

We begrijpen dat je niet altijd zin hebt om te gaan wandelen, maar ook hier geldt: meten is weten. Als je begint met het meten van het aantal stappen per dag, zal je zien dat je er gedurende de dag best al wat stappen zet. Hoeveel stappen je zet, dat is natuurlijk afhankelijk van welke activiteiten je onderneemt. Sommigen zetten al 10.000 stappen zonder er speciaal voor te gaan wandelen!

10.000 stappen staat gelijk aan zeven of acht kilometer. Als we uitgaan van een looptempo van 5 kilometer per uur, doe je er ongeveer anderhalf uur over om de 10.000 stappen te zetten. Maar zoals je net al hebt kunnen lezen, is het goed mogelijk dat je er al veel zet zonder erbij na te denken. Ingebouwde stappentellers of apps kunnen helpen om het aantal stappen te meten!

Wat is het belang van 10.000 stappen per dag?

Nederlanders zijn goed in zitten. En dat, terwijl beweging enorm belangrijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat beweging letterlijk van levensbelang is. Per jaar sterven er duizenden mensen door het gebrek aan beweging. Door 10.000 stappen te zetten houd je jezelf gezond.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Tijdens het bewegen verbrandt je calorieën. Elke beweging kost energie, of het nu gaat om sporten of het fietsen naar je werk. Door 10.000 stappen te zetten, verbrand je ongeveer 500 calorieën. Dat heeft een fysiek voordeel: door te bewegen blijft je lichaamsgewicht op peil of kun je afvallen. Dat zorgt voor een betere lichaamsconditie. Het zetten van 10.000 stappen per dag heeft ook een psychisch voordeel: wandelen helpt actief bij het tegengaan van depressie en stress wordt erdoor verminderd!

Voor wie zijn 10.000 stappen geschikt?

Bewegen is voor iedereen goed. Daarbij maakt het niet uit of je man, vrouw, oud of jong bent. Iedereen doet er goed aan om regelmatig te bewegen of te sporten. De 10.000 stappen hebben echter niet voor iedereen evenveel voordeel. Als 10.000 te hoog gegrepen is, kun je als oudere ook streven naar 8000 stappen. Jonge mensen, onder de 18 jaar, moeten méér bewegen. Intensief sporten is voor jongeren een goede zaak. Alleen het zetten van 10.000 stappen is voor jongeren te weinig.

Zo lukt jou het ook!

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het halen van de 10.000 stappen per dag. Er zijn allerlei mogelijkheden. Kies de manier die bij jou past. Dat kan het instellen van een dagelijkse wandeling zijn, maar ook het lopen naar het werk of de supermarkt in plaats van met de auto.

Meten is weten

Als je geen zicht hebt op de voortgang, kan dat ontmoedigend werken. Zorg daarom dat je weet hoeveel stappen je hebt gezet. Veel smartphones beschikken over een stappenteller. Als dat niet zo is, kan een app uitkomst bieden. Losse stappenteller zijn ook nog te koop in de vorm van een smartwatch.

Focus op het proces, niet op het resultaat

Het kan zijn dat je het heel moeilijk vindt om de 10.000 stappen te halen. Onze tip: probeer het in kleine stapjes aan te pakken. Begin met 200 extra stappen per dag, en verhoog dat aantal elke week. Let op de verbetering en ga niet bij de pakken neerzitten omdat de 10.000 niet direct gehaald kunnen worden.

Kies jouw manier

Onze laatste tip is om voor de manier te kiezen die bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld een avondwandeling inplannen om de 10.000 stappen te zetten. Als dat idee je heel onaantrekkelijk lijkt, kun je ook andere manieren gebruiken om tot de 10.000 te komen. 

Wandel korte stukjes in plaats van dat je de auto pakt. Parkeer je auto net iets verder van de supermarkt zodat je een stukje moet wandelen, dit kan je natuurlijk op meerdere plekken toe passen, thuis, school, werk etc. Of ga samen met iemand anders een eindje wandelen, plan dit in zodat je elkaar kan motiveren het te blijven doen. 

Kortom, genoeg mogelijkheden! Kies de manier die voor jou werkt, meet de verbetering en doe er je voordeel mee!


Reactie plaatsen