fbpx

Bloedwaarden uitleg

Waarom een bloedwaarden test?

Het is belangrijk dat sporters regelmatig hun bloedwaarden laten testen. Dit omdat je als serieuze (kracht)sporter zo efficiënt mogelijk bezig wil zijn op gebied van training, voeding, nachtrust en supplementen.

Er is echter een kans op mogelijke hormonale disbalans en gezondheidsproblematiek door de hoge trainingsintensiteit, wedstrijdvoorbereiding, slecht nachtrust, onvoldoende macro en micro nutriënten en het gebruik van supplementen.

Het kan zijn dat je al erg goed bezig bent, maar je nog niet bewust bent van een afwijkende bloedwaarden die jouw progressie in de weg zit.

GoedLichaam.nl heeft daarom in samenwerking met bloedwaardentest.nl een gezondheid check samengesteld voor jou! Het betreft de hormonen die van invloed zijn op de gezondheid en prestaties van (kracht/vecht) sporters.

Gebruik kortingscode: goedlichaam10

DIRECT BESTELLEN

ASAT
Is een enzym. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT is vooral in de lever aanwezig en in dwarsgestreept spierweefsel (hart- en skeletspieren). Normaal is de hoeveelheid ASAT in het bloed laag. Bij beschadiging van de lever- of spiercellen komt ASAT vrij in het bloed.

ALAT
Is een enzym. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ALAT is vooral in de lever aanwezig. Kleinere hoeveelheden komen voor in de nieren, het hart en in spieren. Normaal is de hoeveelheid ALAT in het bloed laag. Als de lever beschadigd is, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Daardoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn (zoals geelzucht, gele ogen of gele huid) die wijzen op leverschade.

Gamma-GT
Gamma glutamyl transpeptidase is een enzym dat in de lever wordt gemaakt en helpt bij de omzetting en vertering van stoffen die via eten en drinken het lichaam binnenkomen. Normaal is de concentratie van GGT in het bloed erg laag, maar bij zware belasting van de lever kan de hoeveelheid behoorlijk stijgen. Dit gebeurt als de lever in korte tijd veel stoffen krijgt aangevoerd om te verwerken bijvoorbeeld bij (extreem) gebruik van geneesmiddelen of alcohol. Ook wanneer de galwegen geblokkeerd zijn als gevolg van leverschade zal de GGT stijgen.

Creatinine
Is een afvalproduct van de spieren. De nieren verwijderen deze stof uit het bloed. Beschadigde nieren kunnen dat niet goed meer. Bij nierschade zit er meer creatinine in het bloed dan normaal.

Cholesterol
Os een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zonder cholesterol kan het lichaam niet goed functioneren. Echter een teveel ervan is schadelijk. Cholesterol wordt gemaakt in de lever en wordt opgenomen uit de voeding. Normaal maakt het lichaam precies genoeg om goed te kunnen functioneren.

HDL
Wordt ook wel het goede cholesterol genoemd. Het voert het teveel aan cholesterol af naar de lever. De lever voert het af via de darmen. U kunt nu ook uw Cholesterol ratio uitrekenen. Dit doet u door het totaal cholesterol te delen door het HDL cholesterol. Is de uitkomst groter dan 4, dan is het verstandig actie te ondernemen.

LDL
Wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Het vervoert cholesterol naar verschillende delen van het lichaam en kan zich makkelijk nestelen in de wanden van slagaders en zo een vernauwing veroorzaken. Het is nog beter indien het onder de 3,0 komt.

Triglyceriden
Zijn de vetvoorraad in het lichaam en zijn meestal opgeslagen in vetweefsel. Een deel van de triglyceriden zit in het bloed en zijn energie voor de spieren. Na een maaltijd bevat bloed meer triglyceriden, omdat ze vanuit de darm (voedselopname) via het bloed naar het vetweefsel (vetopslag) worden gebracht. De bepaling van triglyceriden mag daarom alleen worden uitgevoerd als niet kort tevoren gegeten is, de patiënt moet dus nuchter zijn.

Een bloedtest voor de bepaling van triglyceriden wordt meestal uitgevoerd samen met onderzoek naar lipiden (cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden). Een verhoogde hoeveelheid lipiden vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Bij patiënten met suikerziekte omdat de triglyceriden bij hen vaak hoog zijn.

Testosteron totaal/ Testosteron vrij/ SHBG
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Testosteron is nodig voor een normale ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken. Bovendien is testosteron nodig voor een goede productie van zaadcellen.

Het grootste deel van het testosteron zit gebonden aan het transport-eiwit SHBG (Sex Hormoon Bindend Globuline) en is daardoor niet biologisch actief. Deze test meet de hoeveelheid ongebonden, biologisch actief testosteron.

De test meet ook de hoeveelheid Sex Hormone Bindend Globuline (SHBG) in bloed. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Testosteron remt de productie van SHBG terwijl oestradiol juist de productie stimuleert.

Mannen maken vooral testosteron aan in de teelballen (testes) en maar weinig oestradiol. Vrouwen maken vooral oestradiol aan in de eierstokken (ovaria) en een beetje testosteron in ovaria en in de bijnier. Verandering van de hoeveelheid SHBG heeft invloed op de hoeveelheid testosteron dat vrij beschikbaar is.

Albumine
Het meest voorkomende eiwit in het bloed is albumine. Albumine regelt de vochtbalans van het bloed en zorgt voor het transport van bepaalde hormonen, voedingsstoffen en vitaminen. Albumine wordt door de lever gemaakt. Bloed wordt gefilterd door je nieren, die ervoor zorgen dat je afvalstoffen uitplast.

LH
Is luteïniserend hormoon. Bij meisjes stimuleert LH de eierstokken om oestrogeen en progesteron aan te maken. Bij jongens stimuleert LH de teelballen om testosteron aan te maken.

FSH
Is het follikelstimulerend hormoon. Bij meisjes stimuleert FSH de eierstokken om oestrogeen en progesteron aan te maken. Daarnaast zorgt FSH voor rijping van de eicel. Bij jongens stimuleert FSH de aanmaak en rijping van zaadcellen. Daarnaast stimuleert het de teelballen om testosteron aan te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door GoedLichaam.nl (@timbijlaard) op

Voor vragen mail naar info@goedlichaam.nl